Träningsåret 2020

Dags att summera träningsåret 2020! Detta år med extra fokus på just träning, då tävlingstillfällena blev lätträknade. Inför året gjorde jag en spekulation att jag borde kunna samla ihop nånstans mellan 350-400 timmar. Trots att årets sista två veckor blev ganska tunna träningsmässigt lyckades den målsättningen rätt bra. 384 timmar blev det till slut, vilket jag är jäkligt nöjd med. 80 % av träningstiden var cykel, nånstans kring 15 % löpning och resten lite skidåkning och nån gymsväng på diverse jobbresor i början av året. Totalt sett mindre volym och färre höjdmeter än 2019, men det var ju ändå väntat utifrån att familjen växte under året.


Såhär blev det.

Men trots mindre träningstid, blev jag sämre? Nej, jag tror inte det. Speciellt vår och sommar blev det mycket intensitet, vilket jag tror gav bra form. Det tillsammans med att jag lyckades komma ner aningen mer i matchvikt och pendlade runt 74 kg, jämfört med 75-76 kg de senaste åren. Faktum är, jag kanske var bättre än nånsin i somras, i alla fall på kortare distanser. Jag satte rekord på min tröskelrunda och jag plockade ner en långa radda nya KOM och putsade en del gamla. Vissa pass kände jag mig ruggigt stark och tog hem segment jag på förhand vetat att jag verkligen måste överträffa mitt tidigare jag för att fixa. Och det gjorde jag! Just den där känslan, att kunna köra riktigt fort, utifrån mina förutsättningar, är riktigt go och något jag tar med mig att sträva efter. Längre distanser har jag dock prioriterat ner och några långlopp blev det inte i år. Inga långpass heller. Har inte kollat i detalj vad årets längsta pass blev, men är rätt säker att det är under 3 timmar och det är nog bara en handfull pass som blivit över 2 timmar. Uthålligheten har jag därmed antagligen inte förbättrat nått i år, men det må så vara. Det lite trista är att jag inte riktigt fick ut kapaciteten på XCO-SM, som var den egentligen enda tävlingen i år som betydde nått. Laddade allt jag kunde och försökte förbereda bra, men fick inte riktigt svaret jag hoppades på. Hade jag haft en dag motsvarande sommarens bästa tror jag att jag skulle kunnat köra det där racet 1-2 minuter snabbare och vara med där topp 5-10 i H40. Men det får bli nått annat år.


Löpstatistik.

Under vintern var jag även i hyfsad löpform och gjorde en mil under 40 min på träning utan att köra helt in i kaklet. Var en väldigt bra löphöst 2019 också, med en del tävlingar, så jag fick väll en bra grund där. Totalt har jag sprungit rätt lite 2020, men det är ett bra komplement och det går att göra bra tider på kortare distanser med rätt få löpmil i benen. 

2021 då? Jag tror det blir ett mellanår. Flytten till Duved kommer ta en del tid och det kommer bli lite rörigt med rutinerna. Det är även rätt oklart vad som aktuellt att köra i tävlingsväg, om det nu världen frisknar till och det blir tävlingar över huvud taget. Men jag satsar på att hålla igång och köra så hårt och mycket jag kan och lyckas motivera mig till. Vill ju gärna knycka en del KOM i Årekrokarna, så det gäller att hålla formen. Bara den där känslan av bra form är en morot som räcker ganska långt för min del. Sen får vi se om det blir nått tävlande, men det får bli en bonus. Tänker därmed inte sätta nått tävlingsmål, utan siktar på att landa lite under 2021 och lägga upp nått nytt inför 2022 istället. Volymmässigt tror jag det åter bör hamna där nånstans mellan 350-400 timmar. Kanske dragning mot 350 snarare än 400. Förhoppningsvis kan vi få ett lite enklare boende och mer tid för träning när inte man har ett hus att ta hand om. Samtidigt blir barnen äldre (och de har ju blivit fler..) och det kommer ta tid med deras aktiviteter. Samt att Maria är långt ifrån mätt på träning och tävling och jag gärna vill se till att hennes utrymme för det är så bra som möjligt. Så ja, vi får se, men nått bra blir det nog. Tror 2021 blir ett bra år!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

En gris en ko en Solnabo!

Nytt år igen

Formdöd