Topptursprojekt Jämtland - del 5 - Munsfjället

Långt mellan gångerna, men idag passade det till slut bra med en topptur. Jobbresa i norra Jämtland och tidigt framme på vildmarkshotellet i Gäddede - fint väder och tid över för en liten tur! Tyvärr är anmarschen ganska lång på de flesta fjäll här uppe, vilket gör att det krävs mer tid än vad som bjuds en sen eftermiddag. Men jag lyckades hitta ett alternativ som skulle kunna funka - Munsfjället! 1188 m hög topp 3-4 mil sydöst om Gäddede, med fördelen att en bra bit av anmarschen kan göras på cykel. Parkerade vid avfarten till Hällingåfallet (i sig värt ett besök, tror det finns nått gammalt blogginlägg om det också) nere vid vattnet och hoppade upp på cykelceossen. Efter en första eländig km på nyutlagt grus modell jättegrovt vek jag söderut på en bommad liten grusväg.

Översikt från fjällkartaappen. Startade vid ”Ön” nere vid strandkanten. En grymt bra app den här Fjällkartan för övrigt.

Cykelturen gick i maklig fart i knappa 8 km, med ca 250 m stigning. Därefter parkerade jag hojen och följde den stig som leder från grusvägen upp mot toppen. Stigen visade sig riktigt fin och hade lätt gått att cykla med en mtb första dryga kilometern. Därefter blev det lite mer uppblandat med myr, men inga monsterträsk. Härtill rätt snällt underlag i övrigt och ganska jämn och skön lutning, perfekt fjälltur för löpning! Stigen var inte direkt vältrampad och jag tappade lite halvt bort den ett par gånger, men hittade lätt tillbaka till den. Väl uppe på fjällen fanns lite ledkryss också, typ de mest slitna kryss jag sett, men dock.


Renoveringsbehov?

Sista ca kilometern blev det lite mer högfjällstökigt, då stigen i princip försvann och det blev både brantare och stenigare. Dock inte spektakulärt brant, utan det var ganska lätt att ta sig upp till den platta toppen. Distansen till fots blev knappt 7 km. Jag tog det riktigt lugnt och var uppe på 1 timme och 11 minuter.  Stigningen till forts summerades till 678 höjdmeter.


På toppen.

Nerförslöpningen och cykelturen tillbaka till bilen rullade på fint, endast störd av envisa myggjävlar vid bytet till cykeln. Tog det som sagt rätt lugnt, så förhoppningsvis ska inte benen fått för mycket stryk av den förhållandevis långa löpturen. Sammantaget en riktigt fin fjälltur som sammantaget var ganska enkel. Ett fjäll som förtjänar fler besökare! Lite fler bilder..


På topp!


Stenröset på toppen.

En ren höll vakt.

Första vyn över målet för dagen efter knappa halvtimmens löpning.

Bytespunkt till löparskor. Lätt att se starten på leden/stigen.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

En gris en ko en Solnabo!

Nytt år igen

Formdöd