Trans-Alp etapp 2

Mayrhofen - Brixen, 10 mil, 2497 m stigning. Efter en ganska bra natt i konsertsalen (kroppen brukar kräva en sömnlös natts invänjning och ett gott dagsverke innan man blir lättvaggad på hårt underlag) var vi uppe kl 6 för att trycka en stadig frukost. Starten gick först kl 9, men med snabba morgonrutiner hängde vi på låset till startfålla B kl 7. Efter första dagens 46:e plats i herrklassen var vi taggade på lite starthets. Hängde med några trevliga Austarliensare i fållan och huttrade i morgonkylan, en känsla som skulle visa sig vara övergående.

Väl iväg började det ganska omgående luta uppför, en 3 mil lång backjävel där 1600 av dagens höjdmeter skulle tas. Snart började dock misären. Efter tre-kvarts trampande hör jag Magnus växlar hoppa bakom mig, och sen det hjärtskärande ljudet av en kedja som brister.. Vi har lyckligtvis med en extra länk och får ihop kedjan, men det tar nästan 10 minuter och under tiden hinner ett antal småfeta Tyskar, som helst går i tekniska uppförsbackar, smita förbi. 

Vi trampar vidare uppför, men hamnar i lite köer och tempot blir rätt makligt. Väl över krönet har det glesat ut och vi öser på utför på snabba grusvägar. Tyvärr visar det sig snart att Magnus växlar efter kedjebytet inte funkar riktigt som de ska, de 2 tyngsta växlarna  går inte att få i. XX1 känns inte optimalt i det läget. Så vi tvingas släppa grupp efter grupp på de lättcyklade vägarna. 

Solen sken ordentligt idag och väl framme vid sista backen, en serpentinväg på asfalt, står luften helt still. Förra veckans mörksuggejakt känns som en kylig höstdag i jämförelse. Strax börjar dagens 3:e bedrövelse då Magnus väggar ordentligt på slutet, på grund av värmen och vätske-/ energibrist. Vi segar oss över sista krönet med viss frustration, Magnus för att energin är slut, jag för att jag har alldeles för mycket energi kvar. Synd att glykogen inte kan överföras med telepati..

Efter en sväng ut bland grönsakerna i en av de branta utförslöporna på slutet, inklusive repetition av några av de vanligaste svenska svordomarna, nådde vi till slut målet. Vi har snabbt o lustigt hamnat i Italien, förväntningarna på kvällens pastaparty är med andra ord skyhöga!

Kommentarer

 1. Hallå Tomas,
  Fick se ett tips om din blogg och då slog det mig att den här känner jag inte igen =) Så nu måste jag ju kolla om du vill vara med på www.cykelblooggar.se? Om du skulle vilja det så kan du skicka mig ett mail på cykelbloggar(a)spray.se

  Med vänlig hälsning
  Fritz

  SvaraRadera
 2. Vad jäkla häftigt det ni gör! Inspirerar i massor, biketransalp finns på min lista över saker jag ska göra innan jag dör. Bra att i förhand få veta vad tusan jag kommer att ge mig in på;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Helena! Det klart du ska cykla Trans Alp! Det är bara att skaffa en bra teampartner, anmäla sig och köra igång med backträningen =)

   Hör av dig om du vill ha konkreta tips om utrustning, planering o annat när du väl gör slag i saken!
   /Tomas

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Semester!

Ett sista formtest för i år

Isfläcken